Vakolatok

Egy természetes anyagokból elkészített vakolat nagyon jól gazdálkodik a párával. Az épület használata során keletkező páratöbbletet magába szippantja és fokozatosan engedi ki, szabályozva ezzel a belső tér légnedvesség tartalmát. A belső tér és a külső tér hőmérséklete és a relatív páratartalma időről időre eltér egymástól. A páratartalom pedig igyekszik kiegyenlítődni, ezért a falon keresztül elindul a kisebb páranyomás felé. A természetes vakolatok átengedik a párát, míg a szintetikus anyagokat tartalmazó vakolatok gátolják a pára útját. A szalmabála falszerkezetnél maga az építőanyag és a vakolat is páravandorlást megengedő anyagok.

A szalmabála falak esetében a rétegrendet érdemes figyelembe vennünk. Vakolat, szalma, vakolat. A pára ezeken a rétegeken keresztül vándorol és zavartalan áthaladása nagyon fontos a szalmaházak esetében. Kritikus eset akkor léphet fel, amikor a külső hőmérséklet fagypont alá kerül és ha a külső vakolat párafékező tulajdonsággal rendelkezik. Ekkor a belső térből kifelé igyekvő pára ki tud csapódni a szalmában.

Ezt elkerülendő a szalmaházak esetében két megoldást lehet alkalmazni:

1. A vakoláshoz használjunk természetes anyagokat. Mi három alapvető megoldást ismerünk, ami hazánkban is alkalmazható:

  • vályog tapasztás;
  • mészhabarcs vakolat;
  • agyaghabarcs vakolat;

E három természetes vakolóanyag elkészítése és felhordása szakértelmet igényel. Régen ez a szakértelem szinte mindenki számára adott volt, mára viszont a cementes vakolatok elterjedése miatt ez a tudás jelentősen visszaszorult. Az Energia és Környezet Alapítvány honlapján a Letölthető anyagok című menüpont alatt megtalálhatóak a természetes vakolatok elkészítésére vonatkozó legfontosabb ismeretek és “receptek”.

2. Nem engedjük be a szalmabála falba a párát. Ebben az esetben a belső vakolásnál cement alapú vakolattal is dolgozhatunk.

Ha így járunk el, akkor kizártuk a pára feldúsulás lehetőségét a szalmában, hiszen nem tud belépni ide. Viszont ezzel elveszítjük a szalmabála falaknak azt a remek tulajdonságát, hogy a belső tér levegőjének a páratartalmát szabályozni tudja. Ez pedig élettani szempontból igen lényeges. A belső tér levegőjének minősége nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. Ezért csak kivételes esetben ajánljuk ezt a megoldást. 
A természetes vakolatok alkalmazásával kapcsolatban az elméleti képzéseinken bővebb ismereteket is átadunk.