Szalmabála-építészet

Általános ismertető

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Szalmából házat? Merülhet fel a kérdés mindazokban, akik még nem találkoztak ezzel a régi-új építészeti módszerrel. A legrégebbi szalmaépületek 100 évesek, „tömeges” elterjedésük az utóbbi 30 év eredménye. A máig elkészült kb. 20.000 épület felépítése és üzemeltetése közben összegyűlt tapasztalat elérhető a szakirodalomban és az interneten egyaránt.

Bővebben...

A szalmabála - mint építőanyag - tulajdonságai

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
A szalma a gabonafélék érett, nagyon kevés nedvességet tartalmazó szára. Szerkezete szerint egy rugalmas, vékony falú cső, amit szakaszokra osztanak a levelek kiindulásánál található csomók. Anyaga szerint alapvetően cellulóz, kevés ligninnel és szilikátokkal.

Bővebben...

A szalmabála és az energia

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Két fontos szempontból vizsgálhatjuk a szalmabálát az energiával összefüggésben. Az egyik szempont a szalmabálás házak üzemeltetésének az energiaigénye, a másik pedig a szalmabála, mint építési anyag előállításának energiaigénye. Összegzésként megállapítható, hogy mindkét szempont szerint kiemelkedően jó tulajdonsággal bír ez az anyag, így a jövő energiatakarékos és környezettudatos építészetében mindenképpen nagy szerepe lehet.

Bővebben...

Társbérlők, tűzbiztonság

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Gyakori kérdés a szalmabála építészettel kapcsolatban, hogy mennyire jellemző a rágcsálók és rovarok betelepedése a falba. Erre valóban nagy figyelmet kell fordítanunk. A rágcsálók ugyan nem táplálkoznak a szalmával, de a bálában járataikkal, rágásukkal és a bálamadzag elrágásával nagy kárt tehetnek. A kivitelezés megfelelő időzítésével elkerülhető, hogy beköltözzenek a szalmába: a bálák beépítését követően  minél hamarabb be kell vakolnunk a falszerkezetet.

Bővebben...

Költségek, felhasználási terület

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Alapvetően a szalmabála házak kivitelezése sem sokkal olcsóbb, mint egy ma jellemző téglaházé. Maga a falazóanyag ugyan nem nagy költség, de a falszerkezet faanyaga és a hozzá kapcsolódó munkadíj jelentős költséget jelent. A többi kiadás pedig hasonló mint a más technológiával készült házaknál, hiszen a szalmaházaknál is készül alapozás, tetőfedés, villany- és vízszerelés, burkolás, stb...        

Bővebben...

Tervezési adatok, linkek

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Tervezési adatok I:

Szalmaszárú gabonanövények: Búza, rozs, rizs, zab, köles, tritikálé, stb.
Az anyag alkotóelemei: Cellulóz, lignin, szilikátok 
Építésre alkalmas bálaméretek: Kisbála: 35x50x90 cm; Nagybála: 100x150x250

 

Bővebben...

Energia és Környezet Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.

energiaeskornyezet@gmail.com

42/504-403

Adószámunk: 18794982-1-15