Összefoglaló a szalmabála hőszigetelés célú felhasználásához

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A szalmabála egy mezőgazdasági melléktermék. Alapvető tulajdonságai, amelyek indokolttá teszi a hőszigetelésben való alkalmazását:

- Jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. A hővezető képessége lambda =0,045-0,06 W/mK. Összehasonlításképpen: A polisztirol 0,04; ásványgyapot 0,04; Fa 0,2; B30-as tégla 0,6 Tehát a ma alkalmazott modern szigetelő anyagokéval közel megegyező a hőszigetelő képessége.

- Az előállítási energiaigénye töredéke más hőszigetelő anyagokéhoz képest: Egyenlő hőszigetelésre vetített szürke energia tartalom: (U=0,11 W/m2k)

Bővebben...

Nyílt levél a Polgármesterekhez

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Tisztelt Polgármester Asszonyok és Urak

Ahogy a Trónok harca c. filmben gyakran idézik, közeleg a tél. De ezt Önök nálunk sokkal jobban tudják, mert egyre többen kérnek Önöktől tűzifa támogatást. Tudjuk, hogy az igények és a települések lehetőségei nem fedik egymást, és nehéz, vagy szinte lehetetlen jó döntéseket hozni, hogy ki és mennyi tűzifát kapjon a rászorulók közül.
Ezen a megoldhatatlan helyzeten lehet segíteni. Méghozzá külső segítség nélkül is. Szinte minden település meg tudná oldani ezt a helyzetet, ha a ma is rendelkezésre álló eszközöket egy cél irányába szinkronizálnák.

Bővebben...

Szalmabála építészet hazai története: Valami elindult

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hamarosan évente 100-200 szalmaház fog épülni Magyarországon. Ezt mutatja az Energia és Környezet Alapítvány felmérése.
Ez a történet egyidős az évezredünkkel:
2000 és 2002 között épült meg az első szalmabála ház Magyarországon. A Sárospatak melletti hegyekben akkor kezdődött el a hazai szalmabála ház történelme.

Kezdetben sok minden hiányzott, ahhoz, hogy sok ház épüljön szalmából. Elsősorban nem ismertük azt, hogyan kell építeni szalmából. Néhány Amerikai könyv, 1-2 videó. Ez volt minden. A hazai építészek közül csak néhányan láttak eleinte ebben fantáziát. De az engedélyezési kérdések is rendezetlenek voltak. Hogy is lehetne valamit szabályozni, amire korábban nem volt példa.

Bővebben...

Uniós források segíthetik itthon a közösségi energia kezdeményezéseket

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Közösségi energiás kezdeményezések tervezésére, kapcsolódó szemléletformálásra és bemutatóhely megvalósításra is pályázhatnak szervezetek, önkormányzatok az új KEHOP szemléletformálási kiírásban. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnerei Közösségi Energia programjuk zárása után is segítik a hazai közösségeket az ilyen lehetőségek kiaknázásában.

Bővebben...

Letölthető a típusterv!

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A Szalmabála típusterv célja, hogy többféle családi igényt és építészeti formaképzést kielégíteni tudó építészeti tervdokumentációt adjon közkézre. A dokumentáció tartalmi felépítése egyúttal mintaként is szolgálhat hasonló engedélyezési problémával rendelkező épületek engedélyezési tervdokumentációjának elkészítéséhez.

Jelen Típusterv adaptációja a tervező Belső Udvar Építész és Szakértő Irodával történő konzultáció és hozzájárulás után szabadon használható.

A Szalmabála típusterv célja, hogy többféle családi igényt és építészeti formaképzést kielégíteni tudó építészeti tervdokumentációt adjon közkézre. A dokumentáció tartalmi felépítése egyúttal mintaként is szolgálhat hasonló engedélyezési problémával rendelkező épületek engedélyezési tervdokumentációjának elkészítéséhez.

Jelen Típusterv adaptációja a tervező Belső Udvar Építész és Szakértő Irodával történő konzultáció és hozzájárulás után szabadon használható.

A következő adaptációs tervezési lépéseket javasoljuk az épület engedélyeztetése, bejelentése előtt:

 • Építészeti tervek konzultációja, adaptációja.
 • Tartószerkezeti tervek adaptációja.
 • Tűzvédelmi tervek adaptációja.
 • Szükség esetén energetikai számítás adaptációja.
 • Adaptált engedélyezési/bejelentési dokumentáció összeállítása.

Fórum az energiáról – civil szemmel

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
 

Fórum az energiáról – civil szemmel

Közösségi energia és 100% megújuló energia forgatókönyv Magyarországon

Az E-misszió Egyesület és az Energia és Környezet Alapítvány fórumot szervez az érdeklődők számára az energia termelés és felhasználás új megközelítéseiről. A fórum időpontja 2015.11.26. csütörtök, 16.30, helyszíne a Nyíregyházi Kosár Közösség háza, Nyíregyháza, Dózsa György u. 38.

A rendezvényen szó lesz egyebek között a közösségi energiás beruházásokról, melyek Nyugat-Európában már közel 20 éve sorban sikeresen valósulnak meg. Az ilyen energiatermelő beruházások újfajta megoldást honosítottak meg, hiszen az így létesülő termelő egységekben – pl. szélerőmű parkokban - az adott térségben élők szövetkezeti formában jelentős részben tulajdonosok.

További izgalmas téma az a forgatókönyv, mely szerint hazánk 2040-re megvalósíthatja a 100%-ban megújuló energiákra alapozott energia termelést és felhasználást. A fórum előadója lesz a forgatókönyv egyik kidolgozója, dr. Munkácsy Béla energia tervezési szakértő.

Zalatnay László, az Energia és Környezet Alapítvány vezetője, a fórum egyik házigazdája szintén gondolkodásra ösztönzi majd a hallgatóságot. Provokatív előadásaival már sokszor és sokféle közönséget zökkentett ki a megszokott gondolkodási sémákból.

A fórum a nemzetközi Közösségi Energia (CO-POWER) projekt keretében és támogatásával valósul meg. A teljes projektről az érdeklődők további információkat találhatnak magyarul és angolul a www.communitypower.eu oldalon.

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel vár az E-misszió Egyesület és az Energia és Környezet Alapítvány.

Együttműködési ajánlat

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Az Energia és Környezet Alapítvány egy olyan társadalmi, gazdasági együttműködési programot kezdeményez, ami környezettudatos választ keres több társadalmi problémára. A szalmabála építészet alkalmas lehet arra, hogy kezelje a szegénységet, mély szegénységet. A fiatalok életkezdési, családalapítási lehetőségeit is javítja, ha olyan lakásokban kezdhetnek hozzá a családalapításhoz, aminek minimális rezsije van. Mivel munkaigényes építészeti megoldás, és alapvetően helyi anyagokra támaszkodik, ezért a munkanélküliség felszámolásában, és a helyi gazdaság megerősítésében is lehet szerepe. Egy olyan építészeti megoldás, amely alkalmazása képes az egyre szigorodó építésügyi elvárásoknak megfelelni. Lásd: az EU 2020-tól való közel nulla energiás épületszabályzását. A szalmabála építészet egy igen jó módszer a környezettudatosság megvalósítására is, hiszen mind az alapanyag gyártás, mind az építkezés, az épületek üzemeltetése, és a későbbi megsemmisítése rendkívül alacsony energiaköltségekkel, és olyan hulladék képződéssel jár, ami gond nélkül újrahasznosítható, vagy a természet biogeokémiai ciklusaiba vissza juttatható.

Jelentkezési lap - önkormányzatok és új tipusú pénzintézetek részére - 2015. november 17.

Jelenetkezési lap - civil szervezetek részére - 2015. november 18.

Jelentkezési lap - építészek, kivitelezők részére - 2015. november 19.

További információ

A szalmabála építészet több társadalmi szereplő számára is megoldást jelenthet a saját problémái megoldására. Ezt úgy érhetjük el, hogy összehangoljuk a tudásainkat, képességeinket. Ha ez megtörténik, akkor képesek lehetünk új finanszírozási technikákat is kialakítani, amelyekkel a mostani pénznélküliségből eredő kötöttségeket lehet feloldani.

Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy miképpen lehet a szalmabála építészetet elterjeszteni? Milyen gazdasági, társadalmi folyamatok, együttműködések szükségesek ehhez? Az is látjuk, hogy a különböző társadalmi szereplők eltérő problémákkal szembesülnek és eltérő lehetőségekkel is rendelkeznek. Az építésügy, illetve az ezzel összefüggő ügyek sokféle szakmát, szervezetet és társadalmi csoportot érintenek: Építészek, kivitelezők, műszaki ellenőrök, engedélyező hatóság, önkormányzatok, szociális szervezetek, környezetvédelmi szervezetek, finanszírozással foglalkozó szervezetek.

Ezen eltérő szereplők eltérő szeletét látják az építésügynek. Van aki a tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozik. Van aki lakhatási problémát szeretne megoldani. Más szervezetek pedig a finanszírozással foglalkoznak, vagy éppen azzal, hogy miképpen lehetne csökkenteni a társadalmunk ökológiai láblenyomatát, miképpen lehet a jövő generációk számára lakható környezetet hagynunk?

Mindenki a saját ismeretei, és lehetőségeivel tud élni. Mindenki rendelkezik valamilyen szaktudással, amit ha megosztunk egymással, akkor az eddig lehetetlennek látszó feladatokat is meg lehet oldani.

A programunk lényege az, hogy az eltérő társadalmi szereplőket először egy asztalhoz ültessünk. Aztán elkezdjünk egy olyan közös gondolkodást, amiben mindenki számára kölcsönös előnyökön alapuló lehetőségek nyílnak meg. A szalmabála építészet, vagy a tágabb értelemben vett ökoépítészet egy jó kiindulási alapja lehet ennek.

Magyarországon komoly mennyiségben keletkezik a szalmabála. Helyi építő anyag, ami a legtöbb település határából beszerezhető. A szalmabála építészet az elmúlt 20 évben világszerte komoly fejlődésen ment keresztül, aminek eredményeképpen kiforrott technológiák jöttek létre utólagos hőszigetelésre, falazatkitöltős vázas szerkezetű házak építésére, de vannak olyan épületek is, amelyekben a statikai szerepet is a szalmabálák viselik. Sok településen nehéz értelmes munkát adni a közfoglalkoztatottak számára. Ugyanakkor a szalmabála építészet tipikusan az a terület, ami élőmunka igényes.

Hazánkban egyre több a magát etikusnak nevező bank, vagy olyan alternatív pénzügyi megoldások, mint a helyi pénzek, vagy más közösségi kezdeményezés.

A világban egyre komolyabb informatikai fejlesztések eredményeképpen új közösségi finanszírozási modellek működnek, és szervezik át a gazdaságot alapjainál fogva: pl: Airbnb, Uber, Oszkár, Yeloha. Ezek az un. sharing economy kezdeményezések azért érdekesek, mert új szemlélettel megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képesek megszervezni.

A most induló kezdeményezésünkkel szeretnénk feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek a szalmabála építészetet segítenek elterjeszteni. Minden szereplőnél van egy-egy szelete annak a tudáshalmaznak, amit együttesen működtetve megoldható sok mai feladatunk. Ugyanígy eltérő erőforrásokkal is rendelkeznek a szereplők. Ahogy mindenkinek vannak megoldandó feladatai is, amiben talán egyedül érzi magát.

Az általunk felállított folyamatot két lépésben terveztük megvalósítani. Novemberben szeretnénk szektoriális találkozókat szervezni, ahol a szalmabála építészetben rejlő társadalmi, gazdasági lehetőségeket szeretnénk bemutatni. Ezeken a találkozókon megismerkedünk magával a szalmabála építészettel, és elkezdjük összegyűjteni azokat a tudásokat és igényeket, amik egy-egy szektort érintenek.

Ezután következik a második lépés, ami szektorok közötti találkozókat jelent. Itt már azokat a finanszírozási, tervezési, kivitelezési lehetőségeket fogjuk ismertetni, amelyek hozzásegítenek mindenkit ahhoz, hogy gyakorlati szinten is előre tudjon lépni a saját feladatai, céljai megvalósításában.


 

Közösségi energia akciónapot tartunk Vigántpetenden!

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Időpont: 2015. július 31. - augusztus 2.

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt az Energia és Környezet Alapítvány közösségi energia standja ingyenes programjaira!

A gyerekeket környezetbarát asztali ügyességi és logikai játékokkal, kézműves foglalkozással, a felnőtt résztvevőket energiatakarékossági és megújuló energiás kiállítással, kiadványokkal, logikai játékokkal, nyeremény-kvízzel valamint ingyenes szalmabála-építészeti tanácsadással várjuk. 

Miért érdemes szalmabála szigetelést tanulni?

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
 • Nyáron megjelenik egy 80 milliárd Ft-os alap az utólagos hőszigetelések támogatására.
 • A házunk rezsijét drasztikusan lehet csökkenteni ezzel a módszerrel.
 • Ez a legolcsóbb hőszigetelési módszer, így ez térül meg a leghamarabb.
 • Ezzel megcélozhatjuk azt, hogy passzív ház minőségre, vagy ahhoz közeli szinvonalra hozzuk az épületünket.
 • Csökken a függőségünk a vezetékes energiahordozóktól.
 • Több pénz marad a zsebünkben.
 • Nyáron megjelenik egy 80 milliárd Ft-os alap az utólagos hőszigetelések támogatására.

Bővebben...

Egy szalmaszál az apró, és a kevésbé apró falvaknak

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

A minap az Indexen egy érdekes cikk jelent meg az aprófalvak lehetetlen helyzetéről.

http://index.hu/belfold/2015/02/12/kilatastalan_az_elet_a_torpefalvakban/

Véleményünk szerint van más lehetősége ezeknek a településeknek, mint egyedül a turizmusban hinni. Gyakorlatias logikán, ésszerű beavatkozásokon keresztül lehet sokmindent tenni. Csak az a kérdés, hogy van-e kellő akarat az itt élőkban, vagy van-e kellő elszántság azokban, akik máshol keresik a boldogulásukat, hogy belevágjanak egy izgalmas kalandba? Itthon, vidéken.

Megoldási javaslat 3 lépésben:

Bővebben...

Beszédes számok - Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Nagyon izgalmas, ahogy alakulnak a szokásaink és a gondolkodás módunk. Ezek határozzák meg a tetteinket is. Ezért néha érdemes megvizsgálni, hogy lehet-e és érdemes-e változtatnia gondolkodásunkon és a cselekedeteinken.
 előtte
 utána

Egy kis szigetelés történelem
20 évvel ezelőtt kezdett érdekessé válni, hogy le legyenek szigetelve az épületeink. Akkor elég volt 3-5 cm polisztirol szigetelés. Aztán rájöttünk, hogy ez bizony kevés. Megjelent a 6-8 cm-es aztán a 10 cm-es szigetelő réteg. Ma már rendszerben árulnak 20 cm-es szigeteléseket, de külön igényre 30 cm-es szigetelő lapokat is lehet kapni. Ha az ember gondolati fejlődése felől nézzük, akkor első lépés a szigetelés igényének a megjelenése. Aztán ráálltunk egy anyagra, és fokozatosan növeljük a vastagságát. Ez bizonyos értelemben zsákutca. Mert megnehezíti azt, hogy új utakra lépjünk. Pedig annak már itt van az ideje.

Bővebben...

A szalmabála építészet, mint a modern gazdaság táltosparipája

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

avagy milyen útmutatót adnak a népmesék a mai élet számára? 

Ma az energia egy aktuális politikai, gazdasági, szociális és környezetvédelmi kérdés. Paks, Rezsicsökkentés, Palagáz, EU kötelezettség szegési eljárás miatti büntetés, stb.
De mi közünk van nekünk ehhez? Van ebben valami dolgunk? Amit a kormány nem csinál meg, azt előbb-utóbb nekünk kell. De ez nem feltétlenül fájdalmas sőt! Talán túl sokáig vártunk arra, hogy a szorgalmasan dolgozó „nagy emberek” megfelelő módon elrendezzék ezt a kérdést.

Bővebben...

Energia és Környezet Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.

energiaeskornyezet@gmail.com

42/504-403

Adószámunk: 18794982-1-15