Nyílt levél a Polgármesterekhez

Tisztelt Polgármester Asszonyok és Urak

Ahogy a Trónok harca c. filmben gyakran idézik, közeleg a tél. De ezt Önök nálunk sokkal jobban tudják, mert egyre többen kérnek Önöktől tűzifa támogatást. Tudjuk, hogy az igények és a települések lehetőségei nem fedik egymást, és nehéz, vagy szinte lehetetlen jó döntéseket hozni, hogy ki és mennyi tűzifát kapjon a rászorulók közül.
Ezen a megoldhatatlan helyzeten lehet segíteni. Méghozzá külső segítség nélkül is. Szinte minden település meg tudná oldani ezt a helyzetet, ha a ma is rendelkezésre álló eszközöket egy cél irányába szinkronizálnák.

A tűzifa igénnyel azok a családok jelentkeznek, akiknél zömében rosszul szigeteltek az épületek, és kevés jövedelemmel rendelkeznek. A mai megoldás, hogy a települési költségvetésből elkülönítenek egy összeget tűzifára, amit segélyként kiosztanak a rászoruló családok számára.

Ez a megoldás több sebből is vérzik: Nem jut elegendő tűzifa mindenkinek, így nem lehet igazságosan elosztani a készletet. A tűzifa rosszul hasznosul, mert az épületek nem szigeteltek, tehát aki kap, annak sem elég. Akik nem kaptak, vagy nem eleget kaptak, azok vagy fáznak, vagy megoldják mással a tüzelést. Sokszor hulladék égetéssel, ami pedig a település minden lakója számára káros.

Mi azt javasoljuk Önöknek, hogy készítsenek egy olyan programot, amivel a problémát a gyökerénél lehet megfogni, és rengeteg hasznot hajthat a település számára.

A javaslat:
Az önkormányzatok rendelkezhetnek a közmunka programoknak köszönhetően saját célokra felhasználható munkaerővel. Vagy az önkormányzat megteheti, hogy összefogja egy program erejére azokat a családokat, akik rászorulnak a segítségre.
Az önkormányzat a téli tüzelőre szánt összeget az épületek utólagos hőszigetelésére fordíthatja. Létezik egy olyan alternatíva, ami akár 60-80 %-kal kevesebb költséggel valósítható meg, mint a ma elterjedt ipari hőszigetelések.
Ez a szalmabála utólagos hőszigetelés, vagy a szalma alapú utólagos hőszigetelés. A szalma a legtöbb településen beszerezhető helyi alapanyag. Az erre fordított összeg tehát a helyi gazdaságban landol. A szalmaszigetelés vakolása elvégezhető helyben megtalálható agyaggal, vagy vályoggal. Ezek az anyagok lényegében ingyen rendelkezésre állnak.
A közmunka programokban alkalmazott emberekből, vagy az érintett családokból szervezett csapattal, kalákákkal elvégezhető a szalma szigetelés beépítése és a vakolatok felhordása is.

Az eredmény pedig sok évre biztosítja azt, hogy ez a kérdés ne nyomassza évről évre Önöket. Hiszen ma bárhogyan is döntenek, garantáltan lesz olyan, aki elégedetlen lesz a döntéssel.

Az épületeket egyszer kell leszigetelni, és utána már jelentős energiafelhasználási igénycsökkenést lehet elérni. A szigeteléshez a helyi emberek adják a munkaerőt, akik nem alibi munkát végeznek, hanem teremtő módon gondoskodnak magukról és egymásról. Csökken a települések levegőjébe jutó szennyező anyagok mértéke, megszűnhet a fűtési célú illegális hulladék égetés a településen. Igazi klímavédelmi program tud megvalósulni, ami több pénzt hagy a településen. Nem kell annyit költeni a fűtésre, mint korábban, valamint az egyszeri beruházás kiadásai is a településen maradnak. Sokan új szakmát tudnak kitanulni, amit a településen lévő más ingatlanok energetikai fejlesztéséhez tudnak majd hasznosítani.

A szalmabála szigeteléshez elég, ha egy ember ért településenként. Ő képes a munkálatokat megfelelő módon előkészíteni és irányítani. Minden más feltétel és kellék az Önök rendelkezésére áll. Az Energia és Környezet Alapítvány szívesen nyújt segítséget Önök részére abban, hogy a szociális hőszigetelési programokat megtervezzék, és egy arra alkalmas szakember kiképzésre kerüljön a technológiai lehetőségekkel kapcsolatosan.

Amennyiben kérdésük van, vagy bővebb információra van szükségük, kérjük keressenek bennünket.

E-mail címünk Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felhívjuk az Önök figyelmét, hogy idén utoljára, november 05-én szalmabála építészeti képzést tartunk, amire az önkormányzatok számára kedvezményes díjat biztosítunk. A képzésről ezen a linken tájékozódhatnak: http://www.energiaeskornyezet.hu/kepzes-budapest-november-5

Üdvözlettel,

Zalatnay László

elnök

Energia és Környezet Alapítvány