Társbérlők, tűzbiztonság

Gyakori kérdés a szalmabála építészettel kapcsolatban, hogy mennyire jellemző a rágcsálók és rovarok betelepedése a falba. Erre valóban nagy figyelmet kell fordítanunk. A rágcsálók ugyan nem táplálkoznak a szalmával, de a bálában járataikkal, rágásukkal és a bálamadzag elrágásával nagy kárt tehetnek. A kivitelezés megfelelő időzítésével elkerülhető, hogy beköltözzenek a szalmába: a bálák beépítését követően  minél hamarabb be kell vakolnunk a falszerkezetet.

A huzamosabb időre szabadon hagyott szalmafal többféle veszélynek is ki van téve. A vakolat nem csak a rágcsálók és a rovarok elől rejti el a szalmát, de megvédi a falazatot az esetleges tűztől és káros vízhatástól is. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szalmabála házak folyamatosan törődést igényelnek. A megsérült vakolatot azonnal ki kell javítania a ház tulajdonosának.

A rágcsálók esetleges kártétele miatt gabona, trágya, takarmány tárolására nem alkalmasak a szalmabála épületek.

Tűzbiztonság

A vakolt szalmabála szerkezet nagyon jól ellenáll a tűznek. A Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács tesztelte a bevakolt szalmabálákat tűzbiztonsági szempontból. A bevakolt felület két órán keresztül volt képes ellenállni 1000 Celsius fokos hőnek, mielőtt bármilyen károsodást szenvedett volna. A szalmabálák megfelelő mennyiségű levegőt tartalmaznak ahhoz, hogy jó szigetelő értéket biztosítsanak, de nem eleget ahhoz, hogy táplálják a tüzet.